Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2011

Το Αφοριστικό Τυπικό Του ΠενταγράμμουΠριν την έναρξη κάποιου οράματος ή κάποιας μαγικής εργασίας, συνίσταται να εφαρμόζει ο σπουδαστής έναν εξονυχιστικό εξορκισμό, ο οποίος είναι και εξαγνιστικός και προστατευτικός. Η ταχύτερη και καλύτερη μέθοδος εξορκισμού είναι το Αφοριστικό Τυπικό του Πενταγράμμου. Σύμφωνα με τον Λεβί, το Πεντάγραμμο εκφράζει την κυριαρχία του νου επί των στοιχείων. Με αυτό το σημείο τα δένουμε. Είναι το σύμβολο του Λόγου που έγινε σάρκα. Για να κατανοηθεί το νόημα της γεωμετρικής μορφής του Πενταγράμμου, για να συνειδητοποιηθεί το γιατί είναι η δύναμη που εξορκίζει όλες τις κατώτερες δυνάμεις από μία συγκεκριμένη σφαίρα και γιατί είναι ο Λόγος ο οποίος σαρξ εγένετο, χρειάζεται μια γρήγορη ανακεφαλαίωση κάποιων όψεων της Καββάλα.

΄Ενα από τα θεία ονόματα με τα οποία οι εβραίοι αντιλαμβάνονταν την παγκόσμια δημιουργική δύναμη ήταν το YHVH, το οποίο, επονομαζόμενο Τετραγράμματο, θεωρήθηκε ως μια αναλογία των Τεσσάρων Στοιχείων στο Σύμπαν. Θεωρείτο επίσης, ότι αντιπροσωπεύει τον συνηθισμένο, μη φωτισμένο άνθρωπο, στον οποίο δεν έκανε ακόμη την εμφάνιση του το Φως του Πνεύματος. Το μη αναγεννημένο πλάσμα από γη, αέρα, φωτιά και νερό, το οποίο έχει παραδοθεί στον αλύτρωτο εαυτό. Θεωρείτο ότι μέσα σε αυτά τα τέσσερα στοιχεία, στα οποία στηριζόταν η σάρκα, κατερχόταν μέσω της Μαγείας το ΄Αγιο Πνεύμα εν μέσω φωτιάς και δόξας. Στα εβραϊκά το στοιχείο Πνεύμα συμβολίζεται με το γράμμα Σιν, με τις τρεις ορμητικές ακμές της πνευματικής φωτιάς ενωμένες υπό τη μορφή μίας μόνο αρχής. Διασπώντας το σαρκικό πλάσμα και μεταφέροντας μαζί του το σπέρμα της φώτισης, της έμπνευσης και της αποκάλυψης, το ΄Αγιο Πνεύμα με την παρουσία του στην καρδιά δημιουργεί ένα νέο είδος ύπαρξης, τον Μύστη ή Διδάσκαλο YHShVH. Αυτή η λέξη στα εβραϊκά είναι το όνομα του Ιησού, του συμβόλου του Θεανθρώπου, μίας νέας μορφής πνευματικής ύπαρξης, μεγαλύτερη από την οποία δεν υπάρχει σε κανέναν ουρανό ή πεδίο της φύσης. Σε αυτό το γεγονός και στις ιδέες που ανακεφαλαιώνονται στο σημείο του Πενταγράμμου, του συμβόλου των τεσσάρων στοιχείων που στεφανώνονται από την κορυφαία και κυρίαρχη φλόγα του ΄Αγιου Πνεύματος, οφεὶλει την ασύγκριτη αποτελεσματικότητα και δύναμή του να υποτάσσει κάθε αστρική αντίθεση και να αποβάλλει την παχυλή ουσία από την ύπαρξη του Μάγου.

Το αποτέλεσμα εξαρτάται ολοκληρωτικά από την κατεύθυνση με την οποία ο Μάγος σχεδιάζει αυτό το σημείο, καθώς και από την κορυφή από την οποία ξεκινὰ. Αν ξεκινήσει από την ανώτατη κορυφή και κατέλθει σε ευθεία γραμμή στην κάτω δεξιά, θα επικληθούν οι δυνάμεις της Φωτιάς. Από την άλλη, αν ο Μάγος σχεδιάσει με τη ράβδο του το σύμβολο από την αριστερή γωνία προς τη κορυφή, θα εξορκίσει το στοιχείο της Γης. Αυτό το τελευταίο Πεντάγραμμο είναι που χρησιμοποιείται στο Τυπικό του Πενταγράμμου, καθώς συνήθως αρκεί να εξορκίσει πλάσματα οποιασδήποτε τάξης. Το όργανο που συνήθως χρησιμοποιείται στο Τυπικό είναι το ξίφος, το οποίο συμβολίζει την κριτική ικανότητα του Ρουάχ. Το Τυπικό του Πενταγράμμου θεωρείται ως καθαρά τυπικό εξορκισμού, αν και στην πραγματικότητα έχει μια σύνθετη δομή:


1. Αγγίζοντας το μέτωπο, πείτε Ατέ (΄Οτι σου εστίν).

2. Αγγίζοντας το στήθος, πείτε Μαλκούτ (η Βασιλεία).

3. Αγγίζοντας το δεξιό ώμο, πείτε Βε Γκεβούρα 
(και η Δύναμις).

4. Αγγίζοντας τον αριστερό ώμο, πείτε Βε Γκεντούλα 
(και η Δόξα).

5. Ακουμπώντας τη μία παλάμη πάνω στην άλλη πάνω στο στήθος, 
πείτε Λε Ολάμ, Αμήν (εις τους αιώνας, Αμήν).

6. Στρεφόμενοι προς την Ανατολή, σχεδιάστε ένα Πεντάγραμμο της Γης με τη ράβδο ή το ξίφος και πείτε (δονήστε) Γιεχοβά.

7. Στρεφόμενοι προς το Νότο, το ίδιο αλλά πείτε Αντονάι.

8. Στρεφόμενοι προς τη Δύση, το ίδιο αλλά πείτε Εχεγιέ.

9. Στρεφόμενοι προς το Βορρά, το ίδιο αλλά πείτε ΄Αγκλα.

10. Απλώνοντας τα χέρια σε μορφή σταυρού, πείτε:

11. Μπροστά μου ο Ραφαήλ.

12. Πίσω μου ο Γαβριήλ.

13. Στα δεξιά μου ο Μιχαήλ.

14. Στα αριστερά μου ο Ουριήλ.

15. Γιατί γύρω μου φλέγεται το Πεντάγραμμο.

16. Και επάνω μου βρίσκεται το εξάκτινο ΄Αστρο.

17. Επαναλάβετε τα στάδια 1 έως 5, 
δηλαδή τον Καββαλιστικό Σταυρό.

Σε αυτή τη συνάφεια μπορεί να φανεί ενδιαφέρον στον αναγνώστη ότι ο ΄Αλιστερ Κρόουλι παρατήρησε πως:


"όσοι θεωρούν αυτό το τυπικό ως απλό τρόπο επίκλησης ή εξορκισμού πνευμάτων, είναι ανάξιοι να το κατέχουν. Εάν κατανοηθεί όπως πρέπει, είναι το Φάρμακο των Μετάλλων και η Λίθος των Σοφών".


Israel Regardie, "Το Δέντρο Της Ζωής"