San Pedro Cactus




Ψυχότροπο, ενθεογενές είδος του γένους Trichocereus (T. pachanoi, T. peruvianus), που περιλαμβάνει περίπου τριάντα είδη κάκτων, τα οποία ευδοκιμούν κυρίως στην περιοχή των Άνδεων. Η βασική ψυχότροπη ουσία που περιέχει είναι η μεσκαλίνη, την οποία συναντούμε και στον περίφημο κάκτο Peyote.

Η χρήση του San Pedro από τους ιθαγενείς του Περού είναι πανάρχαια και ακολουθεί μια παράδοση τριών χιλιάδων χρόνων. Παραμένει μέχρι σήμερα το ίδιο δυνατή. Χρησιμοποιείται κατά βάση σε τελετές εξαγνισμού και θεραπείας.

Για τον δυτικό κόσμο, θα λέγαμε ότι αποτελεί "δώρο", καθώς αποτελεί αποδεδειγμένα το μέσο για την ίαση του αλκοολισμού, όπως και για αρκετά ψυχολογικά συμπλέγματα σχιζοφρένιας και κατάθλιψης. Δεν είναι λίγες οι αναφορές ανθρώπων μέσα στο διαδίκτυο, που ισχυρίζονται ότι για πολλά χρόνια ταλαιπωρούνταν από τους φαρμακευτικούς πειραματισμούς της δυτικής ψυχολογίας και κάποια στιγμή η επαφή τους με ενθεογενή φυτά σε καθορισμένες συνεδρίες και με τη σωστή καθοδήγηση, τους απελευθέρωσαν.

Η προσωπική μου εμπειρία με τον εν λόγω κάκτο υπήρξε από τις ομορφότερες. Τελέστηκε μέσα στα δάση της Σαμοθράκης, παρέα με τον Ηλιογέννητο φυσικά. Αν εξαιρέσουμε την απαισιότατη γεύση του, το ταξίδι είναι μια εμπειρία της Πραγματικότητας. Όλα γίνονται Ένα, από το πιο μικρό πετραδάκι μέχρι το πιο ενοχλητικό μικροσκοπικό έντομο, που ξαφνικά καταλαβαίνεις ότι ο ήχος του που μέχρι πριν σου ακουγόταν ενοχλητικός, δεν είναι παρά το αέναο τραγούδι του.

Οι αισθήσεις πλαταίνουν και αυτό διατηρείται για καιρό, για να μην πούμε ότι μένει για πάντα. Είναι όλα τόσο ζωντανά και όμορφα... Απλά όμορφα... Η αλήθεια είναι ότι κάποια επίπεδα του "ταξιδιού", μπορούν να προσεγγιστούν μέσα και από διαλογιστικές εμπειρίες. Η διαύγεια που ενίοτε αγγίζει κάποιος που ασκείται πνευματικά, ομοιάζει κατά πολύ με τη διαύγεια που σου προσφέρει η μεσκαλίνη και το ένιωσα αυτό κατά τη διάρκεια του trip.
Θεωρώ ότι εμπειρίες τέτοιου είδους, δεν πρέπει κανείς να τις χάνει. Αποτελούν διδασκαλία και ταυτόχρονα θεραπεία.

Υ.Γ: Ε, εσείς οι δυο που τριγυρνάτε εκεί κατά Περού μεριά, ξέρετε εσείς ποιοι είστε και ελπίζω να "ακούτε", κανονίστε...

Δημοφιλή Άρθρα

Ο Μάγος του Στρόβολου

Ενθεογενή

Τρεις Θέσεις Σκέψης

ΦΡΑΚΤΑΛ: Η Γεωμετρία του Χάους και οι Φιλοσοφικές της προεκτάσεις

Οι Διδασκαλίες του Δον Χουάν

Χερουβείμ