Ενθεογενή




Για μια ακόμη φορά μια ελληνική λέξη χρησιμοποιείται παγκόσμια για να περιγράψει κατάλληλα το είδος και την ποιότητα κάποιου πράγματος, στην περίπτωση αυτή ορισμένων ουσιών.To κύριο χαρακτηριστικό τους δεν είναι η νάρκωσις (για αυτό και δεν αποκαλούνται ναρκωτικά), αλλά η επέκταση της ανθρώπινης συνείδησης.
Μέσα στα κύρια αποτελέσματά τους είναι η επίδραση στον τρόπο με τον οποίο κάποιος αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, για αυτό κάποιοι οδηγήθηκαν στην χρησιμοποίηση της λέξης παραισθησιογόνο ή ψευδαισθησιογόνο αυτό δηλαδή το οποίο δημιουργεί παραισθήσεις, ένα αρκετά συχνό αποτέλεσμα της χρήσης αυτών των ουσιών. Αργότερα κάποιοι κατάλαβαν πως αυτός ο τίτλος μείωνε την αξία αυτών των ουσιών και χρησιμοποίησαν τον όρο ψυχεδελικό ή ψυχοδηλωτικόν έναν όρο που έμεινε και στην ιστορία και εκφράζει ακριβώς εκείνη την ικανότητα τους να θέτουν σε κίνηση και να εκδηλώνουν την ψυχή (το πνεύμα δηλαδή).
Ο όρος που χρησιμοποιείται τώρα πια για την συγκεκριμένη κατηγορία ουσιών είναι η λέξη ενθεογενές (αγγλικά: entheogen) που είναι σύνθετη από τρεις λέξεις:

εν που σημαίνει μέσα
την λέξη θεός και τέλος
την λέξη γέννηση.

Δηλαδή ενθεογενή είναι εκείνα τα προϊόντα της φύσης που έχουν μέσα τους τον θεό ή αλλιώς αυτά που γεννάν τον θεό μέσα σου. Οπότε,η χρήση τους οδηγεί το άτομο στον ενθουσιασμό που σημαίνει να έχεις τον θεό μέσα σου.Αυτή η τελευταία λέξη δεν είναι τυχαία και γίνεται αναφορά σε αυτήν στην ορφική μυστηριακή θρησκεία,όπως επίσης την αναφέρουν αρκετοί και σημαντικοί φιλόσοφοι της αρχαίας Ελλάδας.
Claviceps purpurea προσκολλημένα σε καρπό σταριούΣυγκεκριμένα για την αρχαία Ελλάδα και την σχέση της με τα παραισθησιογόνα έγιναν αρκετές μελέτες που ξεκίνησαν από τους R. Gordon Wasson και Robert Graves. Αυτοί πίστευαν ότι στα Ελευσίνια Μυστήρια δινόταν ένα μείγμα ενθεογενών το οποίο μπορούσε να προκαλέσει ψυχεδελικές ικανότητες στους συμμετέχοντες. Το 1978 γράφτηκε μια μελέτη από τους R. Gordon Wasson, τον Albert Hofmann (αυτόν που ανακάλυψε το LSD) και τον Carl A. P. Ruck η οποία έγινε και διάσημη με τον τίτλο The Road to Eleusis: Unveiling the Secret of the Mysteries. Σε αυτήν γίνεται αναφορά στον κυκεώνα μια ουσία που πίνανε οι συμμετέχοντες και στην πιθανή σχέση του με το Claviceps purpurea, ένα μανιτάρι το οποίο φυτρώνει σε στάχια και περιέχει μια ψυχεδελική ουσία που έχει ως βάση της την ουσία έργκοτ από όπου παράγεται το LSD, το οποίο βρίσκεται στον ελλαδικό χώρο και θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί.
Ο Robert Graves πρότεινε για κύριο στοιχείο του κυκεώνα ένα μανιτάρι της οικογένειας Panaeolus το οποίο περιέχει ψιλοκυβίνη και άλλα παρόμοια στοιχεία. Σε αυτό συμφωνούν και όλοι οι νεώτεροι ερευνητές, όπως ο T. McKenna που εκφράζει το εξής ερώτημα στην θεωρία των Hofmann-Wasson-Ruck. Πώς δεν αναφέρθηκε άσχημη σωματική παρενέργεια τόσα χρόνια που γινόντουσαν τα μυστήρια την στιγμή που κάθε μανιτάρι με βάση το έργκοτ προκαλεί σωματική δυσφορία; Αν και τελικά η μορφή του μυστηρίου δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί εξ'ολοκλήρου, η πιθανότητα χρήσης κάποιας ενθεογενής ουσίας ή κάποιου μείγματος φυτών παραμένει αρκετά υψηλή.
Η χρησιμοποίηση ενθεογενών για την επίτευξη μιας τέτοιας εμπειρίας όπως αυτής των Ελευσινίων Μυστηρίων, σχολιάζεται στο πολύ καλό κείμενο του Alan Watts ψυχεδελικά και θρησκευτική εμπειρία.

Στην κατηγορία των ψυχεδελικών/ενθεογενών συνήθως περιλαμβάνουμε τις εξής ουσίες :


Χασίς




Το χασίς ή φούντα είναι ίσως το πιο διαδεδομένο ενθεογενές παγκόσμια. Προκαλεί ελαφριά ευφορία και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει και ελαφριά ψυχεδελική δράση. Η διάρκειά του ποικίλει και εξαρτάται από την ποιότητα. Έτσι ξεκινάει από την μισή ώρα και φτάνει μέχρι και 4-5 ώρες. Η ψυχοενεργή ουσία που περιέχει το φυτό είναι η THC (τετραυδροκανναβινόλη). Όλες οι εκθέσεις επιστημονικών ομάδων που ασχολήθηκαν ή ασχολούνται με την κάνναβη καταλήγουν στο ότι δεν προκαλεί σωματική εξάρτηση, δεν έχει αρνητικά βιολογικά αποτελέσματα, δεν βγάζει βυζιά στους άντρες ούτε μουστάκι στις γυναίκες (προπαγάνδα του '60 στις ΗΠΑ), δεν φτιάχνει εγκληματίες και δεν αποτελεί προστάδιο για την ηρωϊνη ή κάποιο άλλο δυνατότερο ναρκωτικό. Η χρήση του είναι σαφέστατα πιο ασφαλής από αυτή του αλκοόλ, όπως άλλωστε και η ποιότητα των αποτελεσμάτων. Κανείς ποτέ με χρήση κάνναβης δεν άρχισε να μαχαιρώνει κόσμο για να βρει τη δόση του, σε αντίθεση με περιπτώσεις χρήσης οπιούχων. Κάθε χρόνο πεθαίνουν χιλιάδες από το νόμιμο αλκοόλ (εκτός των τροχαίων, όπου και εκεί έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την θνησιμότητα) αλλά τόσα χιλιάδες χρόνια χρησιμοποίησης του χόρτου κανείς δεν ανέφερε ποτέ περίπτωση θανάτου.
Τα τελευταία χρόνια μεγάλη μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού φαίνεται να το έχει μάθει πια αυτό, με αποτέλεσμα η χρήση της κάνναβης να είναι αρκετά διαδεδομένη και να συζητιέται παντού η νομιμοποίησή της.


Ιερά Μανιτάρια


Psilocybe Cubensis στη φύσηPsilocybe Cubensis πάνω σε κοπριά αγελάδας

Η χρήση ορισμένων μανιταριών για θρησκευτικούς λόγους είναι πολύ παλιά και πηγάζει από τους πρώτους πολιτισμούς. Η λίστα ξεκινάει από την Σιβηρία, φτάνει μέχρι την Ινδία και από εκεί εκτείνεται σε ολόκληρη σχεδόν την Αμερική. Τα μανιτάρια αποτέλεσαν μια από τις κύριες ενθεογενείς ουσίες που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος και σχεδόν πάντα αποτελούσαν κύριο θρησκευτικό εργαλείο στις πρώτες κοινότητες. Τα μανιτάρια που έχουν ψυχεδελικές ικανότητες είναι κυρίως δύο ειδών. Τα πρώτα είναι τουγένους stropharia ή αλλιώς psilocybe και περιέχουν την ουσία ψιλοκυβίνη. Επίσης περιέχουν μια δεύτερη ουσία που είναι ψυχοενεργή και πρόσφατα αποδείχτηκε ότι αυτή είναι που δημιουργεί τις οπτικές παραισθήσεις, την ψιλοκίνη (psilocin). Στις δύο φωτογραφίες φαίνονται τα μανιτάρια του είδους psilocybe Cubensis τα οποία είναι αρκετά διαδεδομένα στην Ευρώπη αυτή την στιγμή και περιέχουν, σχετικά με τα υπόλοιπα του είδους, αρκετή ψιλοκυβίνη. Τα Cubensis μπορούν να καλλιεργηθούν και στο σπίτι, αλλά συνήθως βρίσκονται στη φύση κοντά σε κοπριά αγελάδας.

Το περίφημο psilocybe Mexicana βρίσκεται μόνο στις περιοχές του Μεξικού και γενικότερα της Ν. Αμερικής και ήταν γνωστό στους Μάγια για τις ιδιότητές του.Η τοπική ονομασία για αυτό το είδος είναι η λέξη Teonanacatl που θα πει η σάρκα του Θεού, γεγονός που αναφέρεται σε κείμενα των Ισπανών κατακτητών. Λίγο πριν την αυγή της πολυσυζητημένης δεκαετίας του '60 πολύς κόσμος έμαθε για αυτά εξαιτίας κάποιων μυκητολόγων, του Wasson και της γυναίκας του, που επανα-ανακάλυψαν τα ψυχοενεργά μανιτάρια το 1952 συμμετέχοντας σε μια τελετή κάποιας ινδιάνικης φυλής που τρώγαν τα Teonanacatl για θρησκευτικούς λόγους. Έτσι το 1957 δημοσίευσαν ένα βιβλίο και έδωσαν και τις πρώτες πληροφορίες για αυτή την θρησκεία, που όπως φαίνεται έχει διασωθεί από τους αρχαίους Αζτέκους και Μάγια. Και οι δύο λαοί χρησιμοποιούσαν έναν σαμάνο στις τελετές τους και οι μεν πρώτοι τον αποκαλούσαν Curandero,που θα πει ο θεραπευτής ιερέας και οι δεύτεροι Cotacine που σημαίνει αυτός που ξέρει. Ο Wasson και η γυναίκα του είχαν τροφοδοτήσει με υλικό αρκετούς καθηγητές της εποχής στην Αμερική πριν την δημοσίευση του βιβλίου τους. Το έδαφος ήταν έτοιμο και το 1956 άρχισε μια επιστημονική μελέτη στο θέμα και τελικά το 1958 ο χημικός Albert Hofmann απομόνωσε την ψιλοκυβίνη, ως κύριο ψυχοενεργό συστατικό των μανιταριών.

Μάλιστα την νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής το 1962 ο Walter Pahnke έκανε το διδακτορικό του στο μάθημα της Θρησκείας και Κοινωνίας υπό την επίβλεψη του Timothy Leary στο πανεπιστήμιο του Harvard, δίνοντας 30 mg. ψιλοκυβίνης σε 10 (εκ των 20 συνολικά) φοιτητές της Θεολογικής σχολής. Το πείραμα της Μεγάλης Παρασκευής, όπως ονομάστηκε, έμεινε στην ιστορία ως το πρώτο πείραμα που απέδειξε την σχέση που έχουν τα ψυχεδελικά με αυτό που ονομάζουμε θρησκευτική εμπειρία, μιας και πολλοί από αυτούς ανέφεραν θρησκευτικά οράματα ή κάτι σχετικό.

Τρία είδη του γένους psilocybe φυτρώνουν στην χώρα μας. Επειδή είναι δύσκολη η αναγνώρισή τους, καλύτερα να αφήνεται σε ειδικούς. Φυτρώνουν συνήθως σε κοπριά αλόγου ή αγελάδας.
Τρία μικρά, υπέροχα Αμανίτα Μουσκάρια !Το γένος Amanita περιλαμβάνει μερικά εξαιρετικά δηλητηριώδη (πολλές φορές και θανατηφόρα) μανιτάρια. Το είδος, όμως, Amanita Muscaria είναι ενθεογενές. Εξωτερικά μοιάζει με το κλασσικό εικονογραφημένο μανιτάρι, κόκκινο με λευκές βούλες. Επίσης στο βιβλίο Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων περιγράφεται ένα τέτοιο μανιτάρι. Χρησιμοποιήθηκε από τους σαμάνους της Σιβηρίας για θρησκευτικούς σκοπούς. Επίσης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι το Soma, το μαγικό ποτό που περιγράφεται στις πανάρχαιες ινδικές βέδες και αναφέρεται ως η ουσία που έπαιρναν πριν από ορισμένες μυστικιστικές τελετές. Επιπλέον στη χώρα μας ήταν γνωστά από τα παλιά χρόνια. Η Muscaria περιέχει δύο ψυχεδελικές ουσίες την μουσκιμόλη και το Ιβοτενικό οξύ (Muscimol και Ibotenic Acid) με την πρώτη να είναι η ισχυρότερη και ουσιαστικά η ψυχεδελική. Η δεύτερη είναι εμετική και με ζέσταμα μετατρέπεται στην πρώτη.
Βρίσκεται σε δρυοδάση και φυτρώνει σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική σε διαφορετικές εποχές από μέρος σε μέρος. Στην Ελλάδα φυτρώνουν σε αρκετά μέρη που μπορεί κανείς να ψάξει και να μάθει. Αν ποτέ συμβεί κάτι τέτοιο σε σένα, σεβάσου το και παρακαλώ μην το διαδώσεις σε πλήθη λαού. Στην Αγγλία μελετάται επί χρόνια το κοινωνικό φαινόμενο των (νεο)χίππηδων που μαζεύουν μανιτάρια στα βουνά, με αποτέλεσμα την ολοένα και αυξανόμενη έλλειψη σε διάφορα είδη !
Οι ντόπιοι εδώ έχουν διάφορες ονομασίες όπως παλαβομάνταρα, παλαβομανίταρα, ζουρλομανίταρα και κάτι τέτοια εκπληκτικά ! Η πρώτη ονομασία τείνει να γίνει και επίσημη, αφού το 1946 μια ομάδα ΕΛΑΣιτών (όχι μπάτσων, αντιστασιακών ντε !) έφαγαν αμανίτη και αλληλοσκοτώθηκαν, επειδή θεώρησαν τον σύντροφό τους ως ναζί εχθρό. Επικίνδυνα πράγματα δηλαδή, τα οποία είναι επισήμως κατεγεγραμμένα...


Πεγιότ


Δίδυμα κεφάλια peyoteΑνθισμένος κάκτος πεγιότε
Το πεγιότ είναι γνωστό από τα βιβλία του Κάρλος Καστανέντα ο οποίος, μέσα από την δουλειά του, έχει προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο χρήσης όπως και για τα αποτελέσματά του. Το πεγιότ είναι ο κάκτος που φαίνεται στις φωτογραφίες και φυτρώνει στις ερήμους της κεντρικής κυρίως, Αμερικής. Ήταν γνωστό στους Ινδιάνους από πολύ παλιά και οι Ισπανοί άποικοι άφησαν πολλά κείμενα που περιγράφουν τις τελετές των ντόπιων με την χρήση του κάκτου. Στην Αμερική το πεγιότ είναι νόμιμο, μονάχα αν ανήκεις στην εκκλησία των αυτοχθόνων αμερικάνων. Η χρήση του πεγιότ είναι αναγνωρισμένη και επιτρέπεται από το σύνταγμα εφόσον πρόκειται για θρησκευτικό σκοπό και γίνεται μέσα στην εκκλησία.
Οι Ινδιάνοι τρώνε το κάκτο από την εφηβία και σε μικρές ποσότητες, όπου τους το προμηθεύει ο σαμάνος (ή ιερέας) για να τους μάθει από μικρούς για τις άλλες διαστάσεις. Αργότερα, στην ενηλικίωση, θα τους προσφερθεί μια κανονική δόση, όπου θα τους φέρει σε επαφή με τα πνεύματα της φύσης και θα σηματοδοτήσει την υπόλοιπη ζωή τους.
Το πεγιότ έχει ως βάση την ψυχοενεργή ουσία μεσκαλίνη η οποία, σε αντίθεση με τη ψιλοκυβίνη και το LSD που είναι ινδόλες, είναι αμίνη. Η μεσκαλίνη είναι λιγότερο ενεργή από την ψιλοκυβίνη, αλλά τα αποτελέσματα μιας ψυχεδελικής δόσης είναι παρόμοια με αυτά της δεύτερης. Ο Aldous Huxley έγραψε ένα πολύ καλό βιβλίο το 1954 για την εμπειρία του με τη μεσκαλίνη, το Πύλες της Αντίληψης, από το οποίο φαίνεται εμπνεύστηκε το όνομά του το γνωστό συγκρότημα Doors. Όπως φαντάζεστε, μια που δεν έχουμε και καμία έρημο εδώ, το πεγιότ δεν μπορεί να βρεθεί στην Ελλάδα.


LSD 



Τα επετειακά τριπάκια Hofmann
Στις 16 Νοεμβρίου του 1938 ο Ελβετός χημικός Albert Hofmann σύνθεσε για πρώτη φορά το διεθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος ως μια προσπάθεια να βρεθεί μια ουσία που να βοηθάει στο πήξιμο του αίματος. Η σύνθεση πέτυχε, αλλά ο πρωταρχικός σκοπός δεν καλύφθηκε. Το LSD-25, όπως αργότερα έμεινε στην ιστορία, δεν φαινόταν καλό σαν πηκτικό. Ο Hofmann συνέχισε για λίγο τα πειράματα και ύστερα το εγκατέλειψε για να ασχοληθεί με άλλα παράγωγα του έργκοτ, μιας ουσίας που βρίσκεται στο παρασιτικό μανιτάρι Claviceps purpurea το οποίο φυτρώνει πάνω σε στάχυα. Το μανιτάρι αυτό προκάλεσε διάφορες ζημιές στον Μεσαίωνα, όπου έχουμε και τις πρώτες μαρτυρίες. Σε πολλά χωριά τότε έπεσαν ολόκληρες επιδημίες εργκοτισμού με τον φούρναρη να μαζεύει στάχυα ποτισμένα και να φέρνει τον πανικό σε όλους τους χωριάτες. Και όταν μιλάμε για πανικό, εννοούμε μεσαιωνικό πανικό ! Ολόκληρα χωριά νόμιζαν ότι είχαν ανοίξει οι πύλες της κόλασης λίγο πιο έξω από εκεί που ζούσαν και δαίμονες είχαν καταφτάσει στη γη. Οι άνθρωποι βλέπαν τους συγχωριανούς τους ως μάγισσες, δαίμονες και άλλα τέτοια χαριτωμένα μεσαιωνικά φλασάκια. Μάλιστα είχαν βγάλει και όνομα για αυτή την αρρώστεια και την αποκαλούσαν η φωτιά του αγίου Αντωνίου, o οποίος ήταν και ο προστάτης ενάντια σε αυτήν. Μάλιστα υπήρξε και ένα θρησκευτικό τάγμα, το τάγμα του αγίου Αντωνίου, το οποίο θεράπευε ασθενείς του εργκοτισμού.
LSD-25 στερεοχημικός τύποςΤον Απρίλη του 1943, πέντε χρόνια έπειτα από το κλείσιμο του LSD-25 στο ντουλάπι, ο Albert Hofmann αποφάσισε τελείως αβάσιμα να το ξανασυνθέσει. Δεν υπήρξε κανένας σοβαρός λόγος και ούτε ο ίδιος θυμάται πως του έκατσε. Τελικά στις 16 Απριλίου του ίδιου χρόνου, έπειτα από την κρυσταλοποίηση της ουσίας,άρχισε να νιώθει κάπως παράξενα. Πήγε σπίτι του και προσπάθησε να καταλάβει τι είχε συμβεί. Μοναδική απάντηση ήταν πως κάποιος κρύσταλλος (σαν αυτός του αλατιού) με την ουσία είχε περάσει κάπως στο σώμα του. Πιθανότατα μέσα από τα νύχια του. Τότε λοιπόν έδιωξε την γυναίκα του (της ζήτησε ευγενικά να πάει στην μάνα της για το τριήμερο) και με την παρουσία του βοηθού του τρεις μέρες μετά, στις 19 Απριλίου, κατάπιε 0.25 mg. Αυτό ήταν το πρώτο ταξίδι με LSD στην ιστορία όπου ο Albert πήρε το ποδήλατο και άρχισε να κόβει βόλτες. Τελικά νόμισε και αυτός πως η γειτόνισσα ήταν μάγισσα και όταν ξενέρωσε ανακάλυψε ότι δεν του είχε αφήσει κανένα σημάδι (no hangover).
Και έρχεται η εποχή, 10 χρόνια αργότερα, όπου πέφτει στην υπόληψη της CIA. Η οργάνωση έκανε πολλά πειράματα με την ουσία και μάλιστα εκπέδευε τους πράκτορές της, δίνοντας τους LSD, με σκοπό να είναι έτοιμοι σε μια πιθανή εξαναγκασμένη χρήση του (πιθανώς από πράκτορες του τότε αντίπαλου στρατοπέδου, την KGB). Οι πράκτορες της CIA ανέφεραν διάφορα παλαβά πράγματα για την ουσία που δεν είχαν καμία σχέση με τον σκοπό που ήθελε να πετύχει η οργάνωση δηλαδή την εύρεση του τέλειου ορού αλήθειας. Αυτό φάνηκε έπειτα από κάποια πειράματα, όπου κάποιος από αυτούς που βρισκόταν σε φάση ανάκρισης, άρχισε να λέει τα δικά του και να μην δίνει καμία σημασία στην ίδια την ανάκριση ! Τελικά η CIA το εγκατέλειψε αλλά το άφησε νόμιμο για τους ερευνητές και τους καθηγητές, που φαίνεται ότι είχαν αρχίσει μια παγκόσμια και υπόγεια συζήτηση για αυτό.
Έπειτα από την έκρηξη που επικράτησε στα πανεπιστήμια της Αμερικής με τα ενθεογενή ήταν η σειρά της νεολαίας στη δεκαετία του '60 να πειραματιστεί με αυτά. Κάποιοι παράγοντες, όπως ο Dr.Timothy Leary, συνετέλεσαν στην διάδοση του LSD-25 στους τότε νέους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η γνωστή ναρκω-κουλτούρα των '60s και τελικά να απαγορευτεί το 1968.

Ο Albert Hofmann έγραψε ένα αρκετά κατατοπιστικό βιβλίο για το LSD το οποίο ονόμασε LSD: Το προβληματικό μου παιδί και αναφέρει πολλά πάνω στην δημιουργία της και την επίδραση που είχε.
Το LSD βρίσκεται τώρα πια στην παρανομία και το αγοράζει κανείς σε μορφή τετράγωνων στυπόχαρτων, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες. Επικρατεί ένας μύθος για αυτή την μορφή που υποστηρίζει ότι περιέχουν στρυχνίνη. Συνηθίζεται να λέγεται πως η στρυχνίνη χρειάζεται για να δέσει το LSD στο χαρτάκι ή κάτι παρόμοιο. Αυτό δεν είναι αληθές για αρκετούς λόγους που μπορεί κανείς να μάθει από εδώ. Εντούτοις είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι ένα τριπάκι (έτσι λέγεται το στυπόχαρτο) περιέχει μονάχα LSD. Πολλά άλλα πράγματα, όπως αμφεταμίνες, είναι δυνατόν να περιέχονται εκεί μέσα.


DMT


DMT είναι η σύντμηση της χημικής ουσίας ν-ν-διμεθυλο-τρυπταμίνης. Μέχρι και πριν λίγα χρόνια, κάποιος θα αναφερόταν σε αυτό ως businessman trip (δηλαδή το ταξίδι του κυριλέ) και θα μπορούσε να μιλήσει για ένα αρκετά δυνατό και σύντομο ταξίδι, με δόσεις δέους και χαβαλέ ταυτόχρονα. Κάποιος προπαγανδιστής του κράτους θα μπορούσε να σου πει ένα σωρό (μαλακισμένες) ανακρίβειες για την επίδραση στη σεροτονίνη στον εγκέφαλο, ότι είναι συνθετικό και ίσως χρησιμοποιούσε και το κλασσικό περί καμμένων εγκεφαλικών κυττάρων. Ε λοιπόν χαμογέλασε ! Δυστυχώς, για αυτούς, η εποχή τους τελειώνει !

Πρόσφατα μια ιατρική ομάδα ανακάλυψε κάτι εκπληκτικό. Η ουσία αυτή βρίσκεται ΜΕΣΑ ΣΟΥ ! Μπορείς να την παράγεις κάθε στιγμή, στη παρούσα φάση την έχεις σε μικροποσότητες. Ο οργανισμός σου δεν παράγει μεγαλύτερη ποσότητα γιατί εσύ τον εμποδίζεις ή δεν θέλεις ή επειδή δεν το έχεις ακόμα μάθει. Θα έπρεπε να το είχες μάθει αλλά κάποιοι επέλεξαν να σου διδάξουν κάτι άλλο. Όταν μέσα από το σχολείο και την τηλεόραση κοιμίζουν το πνεύμα σου και ρίχνουν τόνους χώμα στο τρίτο μάτι σου, το λένε κοινωνία και το βαφτίζουν πραγματικότητα.

Η πραγματικότητα που διδάχτηκες δεν είναι πραγματική ! Είναι η πραγματικότητα που σε οδήγησαν να αποδεχτείς, ένα κλειστό δωμάτιο που σε έβαλαν να κάτσεις απαγορεύοντάς σου να ανοίξεις τις πόρτες. Εσύ δεν μαθαίνεις ποτέ ποιος είσαι. Σου μαθαίνουν οι άλλοι μέσα από την προβολή που κάνουν πάνω σου. Μέσα σου κρύβεις ένα Σύμπαν, αυτοί θέλουν να κοιτάς ένα δωμάτιο. Κοιτάς μέσα στο δωμάτιο και είσαι ικανοποιημένος, γιατί έτσι σου μάθαν να αντιδράς. Αναζητάς την αλήθεια; Στην απαγορεύουν ! Απαγορεύουν μια ουσία που είναι μέσα σου, άρα πώς να μάθεις ποιός είσαι αφού απαγορεύεται ; Αν υπάρχει μια λογική στην απαγόρευση ενός φυτού (φοβερή σκέψη αυτός ο 20ος αιώνας...) πού στο καλό υπάρχει για κάτι που ήδη έχεις ; Στην τελική πώς θα μάθουν αν έκανες χρήση DMT ; Αφού έτσι και αλλιώς ο ίδιος ο οργανισμός κάνει χρήση της ουσίας, παράγοντάς την !!!
Έτσι ερμηνεύεται το γεγονός ότι μονάχα μια μικροποσότητα χρειάζεται για να δράσει ψυχοενεργά (25mg). Απλά προσθέτεις κάτι μέσα σου, που θα έπρεπε να είχες διδαχτεί να το δημιουργείς μοναχός σου.

Ίσως θα έπρεπε να απαγορεύσουμε και άλλες ουσίες που περιέχει το σώμα μας, ένζυμα, βιταμίνες κ.ο.κ. Στο τέλος θα είμαστε ένοχοι όλοι για τον αέρα που ρουφάμε, για το ότι απλά γεννηθήκαμε έτσι και όχι αλλιώς. Στο μέλλον μπορεί να αποδειχτεί ότι τα επίπεδα του DMT αυξάνονται με τον πυρετό (λέμε τώρα..) ή με την νηστεία (ξανά-λέμε τώρα..). Θα απαγορεύσουμε δηλαδή τον πυρετό και τις φυσικές οραματικές καταστάσεις;

Το DMT είναι ένα Dιαολεμένο Μαγικό Ταξίδι με την λέξη διαολεμένο να εκφράζει ένταση και όχι ποιότητα. Σε λίγα δευτερόλεπτα εκτινάζεσαι σε απίστευτα ύψη, συναντάς ξωτικά, νάνους και νεράιδες, ταξιδεύεις στον χώρο και στον χρόνο, γνωρίζεις δασκάλους-φυτά και δασκάλους-πνεύματα και πολλές άλλες παρόμοιες εσωτερικές εμπειρίες. Αν το βλέπεις ότι είναι απλά ένα πολύ δυνατό τριπ, ξέχνα το. Καμία σχέση δεν έχει με το LSD και τα συνήθη χάπια (E-XTC-ΜDMA, speed-MDA, κ.ο.κ.). Είναι πολλές φορές πιο δυνατό και έχει ένα απόλυτα καθολικό στάδιο.Την ώρα που ταξιδεύεις, ταξιδεύεις πραγματικά. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σου κείτεται κάτω άκαμπτο, ενώ ο νους σου (ή το πνεύμα σου) βρίσκεται αρκετά ψηλότερα σε απίστευτη εγρήγορση. Δεν μπορείς να χορέψεις, να κινηθείς, κ.ο.κ. σε αυτό το στάδιο. Μπορείς να πετάξεις, άλλα όχι να περπατήσεις !
Το πιο σημαντικό είναι η κατανόηση ότι τελικά δεν χρειάζεσαι να το λάβεις εξωτερικά. Μπορείς να μάθεις να το παράγεις εσωτερικά. Λέγεται ότι άνθρωποι ασκητές ή άνθρωποι με έμφυτα προφητικά χαρίσματα μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερο DMT από τον απλό άνθρωπο. Αυτό επαληθεύτηκε τελικώς και με μετρήσεις. Σε καμία περίπτωση, βέβαια, ένα όραμα από το θείο επίπεδο δεν μπορεί να αποδωθεί ΜΟΝΑΧΑ στο DMT. Είναι δουλειά άλλων επιπέδων (βλ. Θεολογία) να ερμηνεύει την φύση των οραματικών καταστάσεων, για αυτό δεν συνεχίζουμε σε αυτό τον τομέα.
Το να καλύψεις ένα όραμα, μονάχα από την υλιστική του πλευρά είναι σαν να προσπαθείς να εξηγήσεις τον τρόπο πλεύσης μιας βάρκας εξετάζοντας μονάχα το κατάρτι.
Το όχημα, δηλαδή η βάρκα ή ο ίδιος ο άνθρωπος, έχει την ουσιαστική σημασία και όχι το καύσιμο ή η κινητήρια δύναμη.

Όλα αυτά λέγονται διότι το DMT προκαλλεί εύκολα τέτοιες καταστάσεις συνείδησης, οραματικού τύπου. Μπορεί κάποιος να μάθει πολλά από αυτό, όπως οι ινδιάνοι για παράδειγμα όπου ενώ δεν είχαν επισκεφτεί ποτέ τους πόλεις, περιέγραφαν στους λευκούς τα αμάξια και τους δρόμους μιας πόλης με εκπληκτική λεπτομέρεια. Την είχαν επισκεφτεί με όραμα μέσω του DMT.
DMT βρίσκεται, εκτός από τον άνθρωπο, μέσα σε κάποια φυτά και υπάρχουν διάφοροι τρόποι χρήσης του. Για κατάπωση από το στόμα χρειάζεται κάποιος αναστολέας (MAO) αλλά καλά θα ήταν να μην έμπλεκες με τέτοια πράγματα παρά μόνο αν είχες διαβάσει πολλά πρώτα. Αυτό γιατί οι αναστολείς μπορούν να προκαλέσουν πολλά κακά, για παράδειγμα αν πάρεις αναστολέα, με σκοπό την χρήση DMT, και φας ένα χάπι Ε ή ένα νόμιμο αντικαταθλιπτικό τότε, πολύ απλά, θα πεθάνεις...
H χρήση από το στόμα ήταν άγνωστη στην τεχνολογική δύση και θεωρείτο αδύνατη. Οι ινδιάνοι, όμως, είχαν λύσει το πρόβλημα με τον συνδιασμό φυτών που περιέχουν αναστολείς και φυτών που περιέχουν DMT. Αποκαλούσαν αυτό το μείγμα ως Γιάχε ή Αγιαχουάσκα. Στην Δύση συνηθέστερα, πάντως, καπνίζεται αν και έτσι υπάρχει διαφορά με την παραδοσιακή χρήση από το στόμα. (Οι ινδιάνοι παρόλο που ήταν φοβεροί καπνιστές, δεν το κάπνιζαν... Περίεργα πράγματα, δηλαδή...)


Ντάτουρα - Μπελλαντόνα - Υοσκύαμος - Μανδραγόρας


To Boτάνι του ΔιαβόλουΚαλώς ήρθατε (σχετικό το καλώς...) στον κόσμο των μαγισσών, στο αρχαίο δυτικό μαγικό ρόφημα. Πολλές από τις προηγούμενες ουσίες (με εξαίρεση τον Αμανίτη και την Κάνναβη) δεν φύτρωναν στην Ευρώπη ή δεν ήταν γνωστές. Αυτά τα τέσσερα μαύρα ξαδέρφια όμως, ήταν γνωστά από τους πανάρχαιους χρόνους σε όλους τους πολιτισμούς της ηπείρου μας. Στον Ελληνικό, στον Κέλτικο, στον Νορβηγικό, κτλ. Άρα στο συλλογικό ασυνείδητο (μια έννοια που έχει πολύ μεγάλη σημασία για τα ενθεογενή μαγικά βοτάνια) υπάρχουν καταγεγραμμένες αρχαίες μνήμες και προχριστιανικές παραστάσεις τόσο δυνατές που νιώθεις καμιά φορά να σε τυλίγουν και να σε οδηγούν μόνες τους...

Ο Υοσκίαμος
Το βοτάνι του διαβόλου, η Άτροπος (μια από τις Μοίρες που έχει δανείσει το όνομά της, όχι τυχαία, στην Μπελλαντόνα), ο Υοσκίαμος και ο Καλάνθρωπος είναι πρώτα ξαδέρφια. Τα ενώνει, εκτός από την δεισιδαιμονία, η ίδια χημική σύσταση. Ατροπίνη και Σκοπολαμίνη. Δύο ουσίες που η κάθε μία ξεχωριστά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο αλλά και ως δηλητήριο. Ο συνδιασμός τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα πάντα !

Ονόματα που δείχνουν τον σεβασμό γενεών και γενεών, δεν μπορούν παρά να σε προειδοποιούν και να σε προετοιμάζουν για μια θαρραλέα (ή μήπως ανόητη;) απόφασή σου. Από εδώ και στο εξής, αλλάζουμε επίπεδο. Δεν έχουμε πλέον την διασκέδαση του LSD ή την ομορφιά του μανιταριού. Έχουμε κάτι πολύ διαφορετικό, έχουμε ντελίριο και απόλυτο χάσιμο. Έχουμε τον χορό της ψυχής με πνεύματα φυτών πανίσχυρα και πονηρά. Έχουμε την πραγματικότητα του ονείρου και στα όνειρα όλα μπορούν να συμβούν...
Είναι τόσο μεγάλη η δύναμή τους που πρόσφατα αποδείχτηκε ότι ακόμα και η απλή επαφή με το φυτό (για παράδειγμα το καθημερινό πότισμα) μπορεί να προκαλέσει αύξηση των ονείρων. Αυτό αποτελεί περισσότερο προειδοποίηση, παρά προτροπή. Τα φυτά αυτά είναι νόμιμα, αφού χρησιμοποιούνται ακόμη και για ορό της αλήθειας από τις μυστικές υπηρεσίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να παίζουμε με αυτά. Κατ' αρχάς χρήση παραπάνω από 2 φορές τον μήνα, ατροπίνης και σκοπολαμίνης, δημιουργεί προβλήματα στον άνθρωπο (τα παιδιά πεθαίνουν και με μια απλή χρήση). Τα προβλήματα περιλαμβάνουν έντονη απώλεια πραγματικότητας, έντονη αύξηση σεξουαλικής και μη δύναμης, διόγκωση της ίριδας και μερική απώλεια όρασης. Επίσης προβλήματα στον ρυθμό της καρδιάς, στην θερμοκρασία του σώματος και στις αρτηρίες καθώς και πολλά άλλα που επιβεβαιώνουν την αξία τους ως καθαρά δηλητήρια.

Ο Καλάνθρωπος
Πολύ απλά, αν αποφασίσεις να χωθείς σε αυτό τον τομέα, πρέπει να ξέρεις ότι αν τα δεις ως διασκεδαστικά να κάνεις χρήση, σύντομα θα καταλάβεις ότι τα φυτά σε χρησιμοποιούν για τους όποιους σκοπούς τους.
Πάντως, για να αποφεχθεί ο πανικός, θα περιγράψω κάποια πράγματα με μοναδικό σκοπό την πληροφόρηση σε περίπτωση ανάγκης. Καταρχάς ο λαιμός σου θα ξεραθεί. Σε τέτοιο σημείο που θα δυσκολεύεσαι να καταπιείς. Έπειτα δεν θα καταλάβεις ότι σε έχει πιάσει. Εδώ έγκειται και ο δαιμονικός χαρακτήρας. Θα περάσουν ώρες και δεν θα έχεις καταλάβει τίποτα. Κάποια στιγμή θα πέσεις για ύπνο και τότε θα αρχίσουν όλα. Αντί να κοιμηθείς και να δεις όνειρα, θα ξυπνήσεις σε μια παραζάλη και θα είσαι μέσα στο όνειρο! Έντονα συμπτώματα μελαγχολίας (η σκοπολαμίνη είναι μελαγχολικιά) θα εμφανιστούν καθώς και έλλειψη κατεύθυνσης. Πρόσεχε πολύ ! Στα όνειρα αν δεις ότι πεθαίνεις, πηδώντας από ένα ψηλό κτίριο, το μόνο που θα συμβεί είναι να ξυπνήσεις απότομα. Στο φτιάξιμο αυτών των δαιμόνων θα συμβεί ακριβώς το ίδιο πράγμα με την ίδια ακριβώς αίσθηση, αλλά αυτή την φορά θα σκοτωθείς στα αλήθεια... Όταν θα είσαι φτιαγμένος η αίσθηση σου θα είναι ίδια με αυτή ενός δυνατού ονείρου. Θα νομίζεις ότι όλα είναι αλήθεια και δεν θα αισθάνεσαι καμία διαφορά με την πραγματικότητα... Τις παραισθήσεις θα τις βιώνεις στο 100% και θα είναι εξαιρετικά δύσκολος, έως αδύνατος, ο διαχωρισμός του τί είναι αληθινό και τι όχι.

Αν σε αυτή την φάση σκεφτείς να πετάξεις, θα πετάξεις. Πρέπει όμως να το σκεφτείς, πράγμα δύσκολο. Επιπλέον οι αρτηρίες σου θα διογκωθούν και θα αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα την έντονη ζάλη. Επιπρόσθετα είναι πιθανόν να εμφανιστεί πυρετός, ο οποίος αν αυξηθεί πολύ (πάνω από 42 C) μπορεί να προκαλέσει το θάνατο. Τέλος ταχυκαρδία είναι επίσης πιθανή.
Όταν ξενερώσεις (δηλαδή έπειτα από 12 ώρες το λιγότερο εως τρεις μέρες το συνηθέστερο εως και ποτέ σε κάποιες περιπτώσεις...) είναι πιθανό να έχεις υποστεί κάποια βλάβη. Θα υπάρχει hangover που σε καμία περίπτωση δεν θα θυμίζει αυτό του αλκοόλ. Θα νιώθεις κουρασμένος και δεν θα μπορείς να βλέπεις κοντινά αντικείμενα, αφού η ίριδά σου θα είναι μεγάλη σαν μπαλάκι του γκολφ. Για τον ίδιο λόγο το έντονο φως θα σε καίει (ειδικά ο ήλιος) και γενικά θα θυμίζεις βρυκόλακα ή λυκάνθρωπο μετά την μεταμόρφωση!

Αυτά γράφονται για ενημερωτικούς λόγους, ώστε αν αποφασίσεις να προχωρήσεις, τουλάχιστον μην πανικοβληθείς. Όλα τα άνωθεν στοιχεία θα φύγουν μετά από καιρό, ίσως χρειαστούν και 10 μέρες, ίσως και παραπάνω. Πάντα να παίρνεις την ευθύνη των πράξεων σου και αν καταλήξεις σε νοσοκομείο/ψυχιατρείο προσπάθησε να τους εξηγήσεις ότι έχεις λάβει ατροπίνη και σκοπολαμίνη, αλλά μην πεις τίποτα παραπάνω.Υποθέτω ότι θα σε βοηθήσουν εκείνη την ώρα, για μετά δεν ξέρω ! Η ατροπίνη φεύγει, μέσα σε 24 ώρες, από τα ούρα.

Σε μικρές δόσεις, έχουν πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Αν χρησιμοποιηθεί μικρή ποσότητα και με τον κατάλληλο τρόπο τότε προκαλούν αύξηση της σεξουαλικότητας, αύξηση της σωματικής δύναμης και υπέροχα, μα πραγματικά υπέροχα, όνειρα. Λέγεται ότι στην Μακεδονία το δίναν στα μωρά για να τα κοιμίζουν και να τα ησυχάζουν. Επιπλέον καίγοντάς τα στο θυμιατήρι δημιουργούν ένα σύννεφο που προσκαλεί τους δαίμονες και μπορεί να τους διατάξει. Επειδή η χρήση τους στην μαύρη μαγεία είναι δεδομένη, πρόσεχε γενικά τι κάνεις. Ελαφριά αποτελέσματα επίσης, επιτυγχάνονται με το κάπνισμα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει την ποσότητα που καπνίζεις να την κάνεις τσάι γιατί θα ξεφύγεις άσχημα (συνέβει σε δυο Ολλανδούς και ακόμα τους ψάχνουν!). Διαφορετικές ποσότητες για διαφορετική χρήση, όπως επίσης και διαφορετικά μέρη των φυτών. Έχε στο νου σου ότι τα σπόρια είναι τα πιο δυνατά, έπειτα έρχονται τα φύλλα και τέλος η ρίζα. ΟΛΑ τα μέρη των φυτών (ειδικά στη ντάτουρα) είναι ψυχοενεργά, ακόμα και η μυρωδιά τους !

Τέλος κάτι που ήδη ειπώθηκε, αλλά το ξαναλέμε. Είναι νόμιμα, τα βρίσκεις εύκολα και είναι και φτηνά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παίζουμε μαζί τους !!! Επίσης αν αποφασίσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, φωνάζουμε τον κολλητό να μας προσέχει και κλειδωνόμαστε στο σπίτι.
Και κάτι άλλο εξαιρετικά σημαντικό. Τα βότανα αυτά ΣΕ ΚΑΛΟΥΝ ! Ειδικά αν είσαι αρχάριος, θα το νιώσεις. Αν αγοράσεις ή βρεις κομμάτια από τα φυτά και τα έχεις πχ. στο συρτάρι σου θα νιώθεις το κάλεσμα. Θα φωνάζουν να τα φας και μάλιστα θα ελπίζουν στο να φας πολύ. ΜΗΝ ΥΠΑΚΟΥΣΕΙΣ! Το μαγικό κάλεσμα είναι το τραγούδι τους, που σαν δαιμονισμένες σειρήνες θα στο τραγουδάνε μέρα νύχτα. Δείξε δύναμη, κέρδισε την πρώτη μάχη. Θα ακολουθήσουν πάρα πολλές. Βασικά όλο το φτιάξιμο είναι η μάχη του εαυτού σου με τα φυτά. Αν φοβηθείς θα σε καταλάβουν παραισθήσεις τρόμου και μετά ο θεός ξέρει τι θα γίνει... Δείξε δύναμη, καθάρισε το μυαλό σου και ζήτησε να σου αποκαλυφτεί κάτι ή να εξασκήσεις κάτι νέο. Με αυτόν τον τροπο μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις κατάλληλα.


Γενικά


Ενθεογενή γενικά ονομάζουμε μόνο τα φυτά και ποτέ κανένα χημικό. Το LSD τοποθετήθηκε επειδή είναι το πιο παράξενο χημικό συνθετικό από όλα. Η σύσταση του είναι πανόμοια με μια ουσία του εγκεφάλου (σεροτονίνη) καθώς και με μια φυσική, την ψιλοκυβίνη. Σύμφωνα με τον Albert Hoffman ανήκει σε αρωματική ομάδα, που σημαίνει ότι κατέχει υψηλότατο ποσοστό εσωτερικής συμμετρίας (ως χημική ένωση). Γεγονός που τον οδηγεί να πιστεύει με μεγάλη σιγουριά ότι κάποια μέρα θα βρεθεί στην φύση με αυτή την μορφή (ίσως μέσα στον ίδιο τον άνθρωπο). Εμείς συμμεριζόμαστε αυτή την σκέψη, η οποία μας οδήγησε στην ένταξη του LSD-25 στην κατηγορία των ενθεογενών.

Το MDMA δεν είναι ψυχεδελικό. Αν θα έπρεπε να το πούμε κάπως, θα λέγαμε εμπαθητικό για να δείξουμε μια από τις δυνατές ιδιότητές του, την εμπάθεια. Το MDMA, ή αλλιώς Έκσταση ή Ε, είναι αμφεταμίνη που σημαίνει ότι δεν συναντιέται στην φύση και η επίδραση στον εγκέφαλο είναι εξαναγκαναστική αφού αναγκάζει τον εγκέφαλο να δράσει με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο (βλ. χαρά, ένταση, κτλ. ΠΑΝΤΑ). Κανένα ψυχεδελικό δεν δρα έτσι, αφού όλα επιδρούν απαλά και τα αποτελέσματά τους είναι σχεδόν πάντα απρόβλεπτα, αφού επηρεάζονται από την κατάσταση και το εξωτερικό περιβάλλον. Κάθε φορά είναι και μια τελείως διαφορετική εμπειρία, αφού κάθε φορά νιώθεις και είσαι διαφορετικός. Το χάπι Ε, όμως, εξαναγκάζει το μυαλό σου στην τέλεση κάποιων συγκεκριμένων λειτουργιών και τίποτα άλλο, κάθε φορά. Δεν είναι ικανό να επιδράσει στο πνεύμα, απλά θέτει σε κίνηση κάποιες διαδικασίες του μυαλού και δημιουργεί το συναίσθημα της χαράς.

Mεγάλη σημασία στην χρήση των ενθεογενών παίζει και η προετοιμασία για την λήψη τους καθώς και η μετέπειτα διαδικασία. Το σύνολο αυτών των ενεργειών αποτελούν την ψυχεδελική τελετουργία η οποία είναι απαραίτητη για την ορθή αξιοποίηση των συμπερασμάτων που πηγάζουν από το πέρας μιας ενθεογενικής εμπειρίας.





Προτεινόμενα Κείμενα - Sites :

MMGG- Magic Mushroom Growers Guide
Psychedelics and religious experience - Αlan Watts
The New Alchemy - Alan Watts
Lsd and religious Experience - Walter Pahnke
Good Friday's Experiment - Walter Pahnke
The Doors of Perception - Aldous Huxley
LSD, My Problem Child - Albert Hofmann
The Joyous Cosmology - Alan Watts
The Lycaeum Books - Διάφορα βιβλία από την περιοχή του Lycaeum
The Psychedelic Library - Το τέλειο μέρος για να βρεις πολλά βιβλία πάνω στα ψυχεδελικά.
The Vaults of Erowid - Πολύ καλό site με πάρα πολλές πληροφορίες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Το παρον κείμενο ηταν ενα απο τα πρωτα κειμενα που κατεβασα απο το Ιντερνετ, το 2001 απο ενα παλιο site στο geocities το οποιο δεν υπαρχει εδω και καιρο. Το ιδιο το κειμενο δυσκολευομαι παρα πολυ να το ξαναβρω στο Ιντερνετ, και ετσι αποφασισα οτι αξιζει να διασωθει. Ετσι, αφου του εκανα καποιες μικρες αλλαγες και διορθωσεις, το ανεβαζω για να συνεχισει το διαδικτυακο του ταξιδι...

Δημοφιλή Άρθρα

Ο Μάγος του Στρόβολου

Τρεις Θέσεις Σκέψης

ΦΡΑΚΤΑΛ: Η Γεωμετρία του Χάους και οι Φιλοσοφικές της προεκτάσεις

Οι Διδασκαλίες του Δον Χουάν

Χερουβείμ