Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010

Νικόλαος Μαργιωρής - Ένας Χριστοκεντρικός Μύστης


Ο Νικόλαος Α. Μαργιωρής αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και εξέχουσες φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα στο χώρο της Εσωτερικής Φιλοσοφίας (αποκρυφολογίας και μυστικισμού). Πρόκειται όχι μόνον για καταξιωμένο αλλά και πλήρως βιωματικό μεταφυσικό πανεπιστήμονα – δάσκαλο που χαρακτηρίστηκε ως «Πατριάρχης της Ελληνικής Μεταφυσικής» . Γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1913 στη Σάμο, στο χωριό Βουρλιώτες και απεβίωσε σε ηλικία 80 χρονών στις 6 Μαΐου του 1993 στην Αθήνα, όπου είχε ζήσει τα τελευταία 35 χρόνια.

Εκπαιδεύτηκε στην Ινδία και το Θιβέτ για σχεδόν 13 χρόνια. Όλες του οι διδασκαλίες, τα βιβλία, οι μελέτες, το περιοδικό, οι κλάδοι σπουδών της Εσωτερικής Φιλοσοφίας προέρχονται και απορρέουν από τα βαθιά εσωτερικά και μυστικιστικά του βιώματα (νιργκούνα σαμάντι - θέωση).
Από νεαρή ηλικία (13 ετών) ήταν κοινωνός των υπερβατικών αυτών καταστάσεων, τις οποίες κατόρθωνε να μετασχηματίζει και να παρέχει στους μαθητές του και στον κόσμο, για γνώση, συμβουλή, χρήση, θεραπεία και προσωπική εμπειρία του οποιουδήποτε ανταποκρινόμενου.
Οι φιλοσοφικές του προσεγγίσεις πάνω στη Δημιουργία, στην Αλήθεια (Θεό), στους ορατούς αντιληπτούς και αόρατους μη αντιληπτούς Νόμους που διέπουν το σύμπαν και τη ζωή γενικά, παρέχονται με μοναδική απλότητα, λεπτομέρεια, ανάλυση και διεισδυτικότητα και ακόμη με νέες εσωτερικές αποκαλύψεις: Για πρώτη φορά παρέδωσε μια ολοκληρωμένη και άρτια αποκρυφολογική και μυστικιστική θεώρηση της Πανδημιουργίας.

Μέσα σε 23 χρόνια συγγραφικής μεταφυσικής δραστηριότητας (1970-1993) ο Νικόλαος Μαργιωρής παρήγαγε ένα πολυσχιδές έργο, το οποίο περιλαμβάνει 34 βιβλία καθαρά εσωτερικού περιεχομένου, 34 ειδικές μελέτες πάνω σε διάφορα σημαντικά εσωτερικά θέματα και την 8ετή κυκλοφορία του πρώτου διμηνιαίου αμιγούς μεταφυσικού περιοδικού στον τόπο μας, με τον τίτλο "Ομακοείο" (49 τεύχη).

Ο ίδιος, μερικούς μήνες πριν το φυσικό του θάνατο, αυτοαποκαλυπτόμενος, δήλωσε Χριστοκεντρικός και Χριστοκρατικός μυστικιστής.

Γενικά, η διδασκαλία του Μαργιωρή δεν κομίζει ούτε υπόσχεται κάποια νέου τύπου σωτηρία στην ανθρωπότητα. Απλά «αναβιώνει» και συγκεράζει σε σημαίνοντα βαθμό την αρχαία ελληνική μύηση, την αιγυπτιακή μύηση, την ινδική μύηση και τέλος τη χριστιανική εσώτερη μύηση σε μια αρμονική «συνύπαρξη» και «συν-πορεία» δυνατοτήτων και ευκαιριών, που ορμάται από την προσωπική ανάγκη για κάλυψη των αναζητήσεων του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά.

Πέραν όμως όλων των προαναφερθέντων, το κατεξοχήν διαφορετικό στις διδαχές και στα συγγράμματά του είναι ότι δίνει απάντηση προσωπική, απόλυτα δική του, στο μέγα θέμα κάθε εποχής, το Κοσμογονικό - Οντογονικό και το Εσχατολογικό (Αποκάλυψη Ν. Μαργιωρή).
Η μυστικιστική ψυχή του φανερώνει τις εμπειρίες της και προσπαθεί να δώσει την απάντηση με μέσο και όργανο τον Νου και τη γραφίδα για υπερδιανοητικά και υπερσυνειδητά συμβάντα. Βάσει αυτών ξετυλίγεται ένας αιώνιος δημιουργικός κύκλος, που τον συντονίζει και τον δημιουργεί ο Λόγος, που στην ανθρώπινή μας γλώσσα λέγεται Ιησούς Χριστός.

Βασικό πιστεύω του Μαργιωρή ήταν ότι μόνον η άπλετη διάδοση και συστηματική διδαχή της Εσωτερικής Παιδείας  προς κάθε κατεύθυνση θα ενισχύσει τους μηχανισμούς άμυνας της κοινωνίας μας (και των εαυτών μας) που με τον καιρό θα εκτιμήσει και θα προτιμήσει την ποιότητα από την ποσότητα, τη γνώση από την άγνοια, την ιδία εμπειρία από την τυφλή πίστη ή «σερβιρισμένη» ημιμάθεια που οδηγεί στη σκόπιμη παραπλάνηση και συκοφάντηση κάθε υγιούς ποιοτικού φιλοσοφικού συστήματος.

Ακόμα θεωρούσε ότι οι πνευματικές παρακαταθήκες των πολιτισμών των Ινδών, Αιγυπτίων και Ελλήνων και πολλά παρακλάδια τους ανά τον κόσμο έχουν κοινές ρίζες καταγωγής από τους προγόνους μας Προέλληνες του Αιγαίου, τους προ των Πελασγών, τους αποκαλούμενους Δραβίδες, αντιπάλους των Ατλάντων, όπως αυτές εκπήγασαν προκατακλυσμιαία και μετακατακλυσμιαία από τη μητρική τους εστία-πηγή, την ευρύτερη περιοχή της λεκάνης της Μεσογείου.
Σήμερα το σύνολο των δραστηριοτήτων και των διδασκαλιών του καθώς και η παροχή των συγγραμμάτων του συνεχίζονται αδιάλειπτα από τις Σχολές-Ομακοεία που ο ίδιος ίδρυσε.
Μερικές από τις ήπιες φυσιοθεραπευτικές ανακαλύψεις του που τις αναφέρει αναλυτικά στα βιβλία του και στις οποίες εκπαίδευε τους μαθητές του είναι:

 1 -  Από την αριστερή παλάμη του χεριού έδωσε τις κύριες απολήξεις που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα εσωτερικά όργανα του ανθρώπινου σώματος.

2 -  Δαχτυλοκτύπηση. Ταχύτατη θεραπευτική μέθοδος ερεθισμού όλου του οργανισμού, των κυττάρων και των ενδοκρινών αδένων, για παροχή νέων εκκρίσεων ορμονών και θεραπεία του ασθενή.

3 -  Γλωσσοθεραπεία. Με ειδικές μαλάξεις-μασάζ, κατάλληλα τραβήγματα της γλώσσας, που έχουν άμεση επίδραση επί του μυϊκού και νευρικού συστήματος και σ’ όλον τον οργανισμό για αποκατάσταση και θεραπεία.

4 -  Αναβίωσε την αρχαιοελληνική ασκληπιακή μάλαξη, που εφηύρε και εφάρμοζε στην αρχαιότητα ο πατέρας της ιατρικής Ασκληπιός στα ιεροθεραπευτήρια της αρχαίας Ελλάδας (Ασκληπιεία - Αμφιαράεια).

5 -  Υποβολιμιαία θεραπευτική. Με ετεροϋποβολή ή αυθυποβολή.

6 -  Εγκοίμηση ή αλλιώς Υπνωτισμός - Ορθοψυχισμός ή Τεχνητός Ύπνος, τρεις επιστημονικές ολοκληρωμένες μέθοδοι.

7 -  Θρησκευτική συγκινησιακή παράκληση δίπλα στον ασθενή.

8 -  Ιαπωνική Σιάτσου - Δακτυλοπίεση.

9 -  Μεθοδικός ερεθισμός όλων των ενδοκρινών αδένων (τσάκρας) για θεραπεία.

10 - Βιοενεργειακή επίδραση επί των 33 σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης για αντιμετώπιση 193 επώνυμων παθήσεων του ανθρώπινου σώματος.

11 - Στατική Θεραπευτική με τα χέρια-παλάμες.

12 - Κινητική Θεραπευτική με τα χέρια-παλάμες.

13 - Ρεφλεξολογία ή ανακλαστική ζωνοθεραπεία.

14 - Εικονοπλαστική θεραπεία από κοντά ή από μακριά.

15 - Εκτοπλασματικές εκχύσεις - χουχουλιάσματα.

16 - Μαντραμοθεραπευτική. Θεραπεία με λέξεις δύναμης.

17 - Μετάγγιση ενέργειας, υγιών δονήσεων.

18 - Παρακολούθηση λιτανειών ή λειτουργιών.

19 - Ιερός ενθουσιασμός. Ενίσχυση της ακλόνητης πίστης προς όποιο ιδανικό ή πιστεύω που πάλλει τον άνθρωπο εσωτερικά και δημιουργεί προϋποθέσεις αναβίβασης των δονήσεών του για αποκατάσταση της υγείας του.

20 - Κρίγια Γιόγκα, μέθοδος σωματοψυχικής θεραπευτικής. Περιλαμβάνει σωματικές ασκήσεις-στάσεις σε συνδυασμό με ειδικές αναπνοές για αναζωογόνηση-θεραπεία του σώματος και νοητικές ασκήσεις σύγκρισης για απαλλαγή του ανθρώπου από κάθε είδους απωθημένα, φοβίες, έξεις, πάθη κ.λπ. Αναβίωση και παρουσίαση σε παγκόσμιο επίπεδο από τον ίδιο.

21 - Κουνταλινοθεραπεία. Με αναθυμιάσεις της Κουνταλίνη ή και με αφύπνισή της.

22 - Ράτζα Γιόγκα, 8 στάδια-αναβαθμίδες αυτοθεραπείας σώματος και νου (επιστημονική - ψυχολογική μέθοδος).

23 - Μίξη - Συνδυασμός πολλών από τα παραπάνω συστήματα.

Αυτά είναι μερικά από τα σημαντικότερα και πιο αποτελεσματικά αβλαβή εσωτερικά-φυσιοθεραπευτικά συστήματα που κατά περίπτωση αναβίωσε ή ανακάλυψε και εφάρμοσε επί σειρά ετών επιτυχώς.