Πέρα από κάθε βαθμίδα





Όταν ο μοναχός Σινγκ Σου επισκέφθηκε για πρώτη φορά τον έκτο πατριάρχη Χουέι Νενγκ, τον ρώτησε: 

- "Τι πρέπει να κάνω για να μην περιπλανιέμαι από τη μια βαθμίδα της αυτο-ανάπτυξης στην άλλη;"

- "Τι έκανες πριν έρθεις εδώ;" τον ρώτησε ως απάντηση ο πατριάρχης.

- "Δεν αναζητούσα καν την Άγια Σοφία", ήταν η απάντηση.

- "Στην περίπτωση αυτή", είπε σκεπτικός ο Χουέι Νενγκ, "γιατί αποφεύγεις να βρεθείς σε οποιαδήποτε βαθμίδα;"

- "Παρόλο που δεν αναζητούσα την Άγια Σοφία", διαμαρτυρήθηκε ο μοναχός, "ίσως υπάρχει μια άλλη βαθμίδα στην οποία θα ριψοκινδύνευα να βρεθώ".

Μόλις το άκουσε αυτό, ο πατριάρχης ένιωσε μεγάλη εκτίμηση για τον Σινγκ Σου.



~*~


Σχόλιο: Η ιστορία αυτή αναφέρεται στις βουδιστικές δοξασίες, όπως το σου τσενγκ (μια άμαξα που σέρνεται από τέσσερα ζώα)· το σι ντι (δέκα ηθικές αρχές για το φτάσιμο στην Αγνή Χώρα)· σου Τσαν (τέσσερις προϋποθέσεις για την επίτευξη της πραγμάτωσης μέσω διαλογισμού)· μπα-ντινγκ (οκτώ κελιά, από τα οποία τα τέσσερα ανήκουν στην κατάσταση του φωτός και τα άλλα τέσσερα στην κατάσταση του σκότους). Μέσα από αυτά οι οπαδοί του βουδισμού, πρέπει να περάσουν, βήμα με βήμα, για να φτάσουν στη Φώτιση.

Η βασική αρχή του βουδισμού Τσαν είναι να φτάσει κανείς στην άμεση, πλήρη πραγμάτωση, η οποία δεν περιβάλλεται από βαθμίδες και επίπεδα. Η μέθοδος μερικών βουδιστικών σχολών εξαρτάται από την εξωτερική βοήθεια, ενώ η μέθοδος του Τσαν είναι εντελώς ανεξάρτητη. Ο Σινγκ Σου το είχε αντιληφθεί πριν επισκεφθεί τον πατριάρχη. Πήγε για να αποδείξει την τελική του αντίληψη. Δοκιμάζοντας τον, ο Χουέι Νενγκ είδε την απουσία στο νου του. Δεν υπήρχε αναζήτηση της σοφίας, επομένως δεν υπήρχε θέση για την ανοησία. Η αναζήτηση της σοφίας σημαίνει ότι είναι κανείς παγιδευμένος στη δυαδικότητα της "σοφίας" και της "ανοησίας".

Δημοφιλή Άρθρα

Ο Μάγος του Στρόβολου

Ενθεογενή

Τρεις Θέσεις Σκέψης

ΦΡΑΚΤΑΛ: Η Γεωμετρία του Χάους και οι Φιλοσοφικές της προεκτάσεις

Οι Διδασκαλίες του Δον Χουάν

Χερουβείμ