Ashes and Snow

Ως λάτρης και υπηρέτης της Τέχνης, θεωρώ επιβεβλημένο να σχολιάσω αυτό το μοναδικό project του Καναδού καλλιτέχνη Gregory Colbert, "Ashes and Snow". Το project αυτό αποτελεί ένα πάντρεμα φωτογραφικής τέχνης, ταινίας καθώς και απαγγελίας μυθιστορήματος συνταγμένου σε μορφή ταχυδρομικών γραμμάτων. Ένα από τα εντυπωσιακά αυτού του έργου είναι το γεγονός ότι ταξιδεύει από χώρα σε χώρα με το Nomadic Museum , ένα κτίριο φτιαγμένο αποκλειστικά για να φιλοξενεί την έκθεση.

Το θέμα της έκθεσης είναι η συνάντηση του ανθρώπου με τα ζώα και το μοίρασμα των κοινών ευαισθησιών και συναισθημάτων που μας διέπουν. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν παραστεί στην εν λόγω έκθεση, θέτοντας τον Colbert ως τον πρώτο εν ζωή καλλιτέχνη στην ιστορία, του οποίου η έκθεση έχει (και συνεχίζει) την μεγαλύτερη προσέλευση κοινού.

Το artwork της φωτογραφίας περιλαμβάνει έργα διαστάσεων 3,5 επί 2,5 μέτρων. Το καθένα από αυτά έχει δημιουργηθεί με την τεχνική της κηρογραφίας πάνω σε χειροποίητο ιαπωνικό χαρτί. Ο τομέας των video αποτελείται από μία 60λεπτη ταινία και δύο μικρά haiku φιλμ. Το haiku είναι μια μορφή ιαπωνικής ποίησης. Οι ταινίες θα λέγαμε ότι είναι περισσότερο ποιητικές αφηγήσεις παρά ντοκιμαντέρ. Καμία από τις φωτογραφικές και video εικόνες δεν έχει δεχτεί οποιουδήποτε είδους ψηφιακή επεξεργασία ή υπερπρόσθεση.

Ο τίτλος Ashes and Snow αναφέρεται στη λογοτεχνική σύνθεση της έκθεσης. Ένας άνδρας , κατά τη διάρκεια ενός πολυετούς ταξιδιού, συντάσσει 365 γράμματα προς τη γυναίκα του. Προτάσεις από αυτά τα γράμματα συνθέτουν την αφήγηση των ταινιών. Η Βραζιλία είναι η χώρα που θα φιλοξενήσει την έκθεση το 2009.

Οι ρυθμοί των ταινιών θα έλεγα ότι είναι διαλογιστικοί. Ο τρόπος με τον οποίο, άνθρωποι και άγρια ζώα, μοιράζονται το συναίσθημα μέσα στο Κενό είναι καταπληκτικός. Μαγικός μάλλον. Προσωπικά έμεινα άφωνη όταν ήρθα πρώτη φορά σε επαφή με αυτή τη δουλειά. Όταν πέφτουν οι μάσκες της προσωπικότητας και του Εγώ, όταν ξεγυμνώνουμε την ψυχή μας και της δίνουμε την ευκαιρία να λάμψει μέσα από τη θεϊκή της απλότητα, τότε όλα είναι εφικτά. Όπως το να ατενίζεις την αύρα της ερήμου αγκαλιά με ένα τσιτάχ ή να χορεύεις μέσα στη θάλασσα με μια φάλαινα ή ακόμη και να κοιμάσαι γαλήνια στα πόδια ενός ελέφαντα...



Δημοφιλή Άρθρα

Ο Μάγος του Στρόβολου

Ενθεογενή

Τρεις Θέσεις Σκέψης

ΦΡΑΚΤΑΛ: Η Γεωμετρία του Χάους και οι Φιλοσοφικές της προεκτάσεις

Οι Διδασκαλίες του Δον Χουάν

Χερουβείμ