Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2009

Το Δώρο Της Συγχώρεσης

Η Συγχώρεση είναι ένα δώρο που προσφέρουμε στους εαυτούς μας.

"Το να συγχωρείς σημαίνει να απελευθερώνεις έναν φυλακισμένο και να ανακαλύπτεις ότι ο φυλακισμένος ήσουν εσύ".
Lewis B. Smedes

Οι περισσότεροι από εμάς τρέφουμε θυμό, δυσαρέσκεια, ζήλια ή κάποιο άλλο αρνητικό συναίσθημα προς τους γύρω μας. Κάποια από αυτά τα συναισθήματα συσσωρεύονται για χρόνια ή αφορούν άτομα που δεν υπάρχουν πλέον στη ζωή μας. Αν δεν τα αντιμετωπίσουμε, θα αρχίσουν τελικά να επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής μας.
Η Αγάπη, η Συμπόνοια όπως και όλα τα δονητικά ανώτερα συναισθήματα περιορίζονται από τα κατώτερα.

Δε μπορούμε να πετάξουμε αν είμαστε αλυσοδεμένοι.

Συγχώρεση είναι η πράξη της απελευθέρωσης του Εαυτού μας από σκέψεις και συναισθήματα, που μας κρατούν δέσμιους με μια προσβολή, φανταστική ή αληθινή, που έχει γίνει εναντίον μας. Αποτελεί μια δέσμευση σε μια διαδικασία εξέλιξης και αλλαγής. Η Συγχώρεση είναι μια δημιουργική πράξη.

"Ο θυμός μας κάνει μικρότερους ενώ η συγχώρεση μας δίνει δύναμη να εξελιχτούμε πέρα από αυτό που ήμασταν".
Cherie Carter-Scott

Η Συγχώρεση έχει δύο σκέλη. Το ένα σκέλος είναι να συγχωρήσουμε τους άλλους. Το δεύτερο και το μεγαλύτερο σκέλος είναι να συγχωρήσουμε τον Εαυτό μας που του επιτρέψαμε να δεσμευθεί με αρνητικά συναισθήματα.

Δεν είναι κακό να βιώνουμε συναισθήματα κατώτερης δόνησης. Κακό είναι να μην αντιλαμβανόμαστε ότι τα βιώνουμε, να τα συσσωρεύουμε και τελικώς να γίνονται οι λόγοι που το σώμα μας νοσεί. Μόνο όταν παρατηρήσουμε, αποδεχτούμε και κατανοήσουμε τον θυμό, τη δυσαρέσκεια , τη ζήλια ή όποιο άλλο κατώτερο συναίσθημα τρέφουμε, μόνο όταν τα αγκαλιάσουμε με Αγάπη και τα συγχωρήσουμε, τότε μόνο θα είμαστε σε θέση να τα εξυψώσουμε και να τα μετουσιώσουμε σε Φως.

"Το να σφάλλω είναι ανθρώπινο. Το να συγχωρώ είναι θεϊκό".
William Shakespeare

Η Συγχώρεση δεν είναι μόνο ένα δώρο που προσφέρουμε στους άλλους αλλά ένα δώρο που προσφέρουμε στους Εαυτούς μας.

"Ο αδύναμος δε μπορεί ποτέ να συγχωρήσει. Η Συγχώρεση είναι χαρακτηριστικό του δυνατού".
Mahatma Gandhi