Ο Μαγικός Θησαυρός Της Φύσης Του Εαυτού



Ήταν κάποτε ένας μοναχός ονόματι Σι Τζονγκ, ο οποίος έδωσε ένα πολύτιμο μαργαριτάρι στους Ουράνιους Κυβερνήτες των Πέντε Ναών, στην κορυφή του Σουμερού, για να το εκτιμήσουν.

- "Τι χρώμα έχει αυτός ο θησαυρός;" ρώτησε τους κυβερνήτες, δείχνοντας το μαργαριτάρι.

Ο καθένας εξέφρασε διαφορετική γνώμη σχετικά με το χρώμα. Ύστερα, ο Σι Τζονγκ έκρυψε το μαργαριτάρι πίσω από την πλάτη του και, απλώνοντας το άδειο χέρι του, είπε:

- "Τι χρώμα έχει αυτός ο θησαυρός;"

- "Αρκετά με αυτήν την ανοησία!" φώναξαν με μια φωνή οι κυβερνήτες, κοιτάζοντας την άδεια παλάμη του μοναχού. "Τίποτε! Για ποιο χρώμα μιλάς;"

- "Ακούστε", είπε ο Σι Τζονγκ, "μην το γυρίζετε ανάποδα. Όταν σας έδωσα το πιο πολύτιμο μαργαριτάρι στον κόσμο, για να το δείτε, ο καθένας σας βεβαίωσε ότι ήταν πράσινο ή κίτρινο ή κόκκινο ή άσπρο... τώρα, όταν σας έδωσα τον αληθινό θησαυρό, κανένας σας δεν τον αντιλήφθηκε. Είναι τόσο δύσκολο να δείτε αυτό που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στα μάτια σας;"

Μόλις άκουσαν αυτά τα λόγια οι κυβερνήτες, έφτασαν στην αιφνίδια πραγμάτωση.


Σχόλιο: Το πολύτιμο μαργαριτάρι είναι ένα σύμβολο του φαινομενικού κόσμου, μέσω του οποίου ο μοναχός έδειξε έμμεσα τη φύση του εαυτού. Ο μαγικός θησαυρός της Φύσης είναι τόσο λαμπρός και θαυμαστός, ώστε κανένας δε μπορεί να τον περιγράψει με λόγια. Κάθετι που βλέπουν οι άνθρωποι, στην πραγματικότητα είναι απλώς χρώμα, που αντανακλάται στο νου τους και όχι η αρχική άχρωμη φύση του εαυτού. Όπως είπε ο Λάο Τσε, 
"τα πέντε χρώματα τυφλώνουν τα μάτια... τα σπάνια αποκτήματα υπονομεύουν την ηθική".

Δημοφιλή Άρθρα

Ο Μάγος του Στρόβολου

Ενθεογενή

Τρεις Θέσεις Σκέψης

ΦΡΑΚΤΑΛ: Η Γεωμετρία του Χάους και οι Φιλοσοφικές της προεκτάσεις

Οι Διδασκαλίες του Δον Χουάν

Χερουβείμ