Το Πιο Φανερό Μυστικό



Ο δάσκαλος Τζου Σιν και ο ποιητής Χουάνγκ Σαν Γκου ήταν καλοί φίλοι. Κάποτε, ο ποιητής ζήτησε από τον Τζου Σιν να τον μυήσει στο πιο μυστηριώδες μυστικό του Τάο.

- "Δεν έχεις ακούσει το αρχαίο ρητό του Κομφούκιου, που λέει τα εξής: Δε με ενδιαφέρει αν οι μάντεις θα προβλέψουν την αληθινή μοίρα μου ή όχι... Είμαι σίγουρος για ένα πράγμα, ότι η μοίρα μου θα κυλήσει όπως θέλει... Πές μου, τί σκέφτεσαι γι' αυτό;" ρώτησε ο δάσκαλος.

Μόλις ο ποιητής ετοιμαζόταν να απαντήσει, τον σταμάτησε με μια δυνατή κραυγή.

- "Όχι! Όχι!", η οποία τον έκανε να νιώσει μπερδεμένος.

Λίγο καιρό αργότερα, κατά τη διάρκεια της εποχής που ανθίζουν οι μουριές, οι δυο φίλοι βάδιζαν ψηλά πάνω στα βουνά.

- "Μυρίζεις το άρωμα της ανθισμένης μουριάς;" ρώτησε ο Τζου Σιν.

- "Φυσικά και το μυρίζω!".

- "Βλέπεις; Δεν κρύβω τίποτα από εσένα".

Μόλις άκουσε αυτά τα λόγια ο ποιητής, έφτασε στην άμεση κατανόηση και άρχισε να εκφράζει τις ευχαριστίες του στον Τζου Σιν.

Χαμογελώντας ο δάσκαλος του είπε:

- "Εύχομαι να γυρίσεις σπίτι".


Σχόλιο: Ο δάσκαλος άφησε τον ποιητή να "γυρίσει σπίτι", όπου το "σπίτι" υποδηλώνει την αρχική φύση του Εαυτού. Ποτάμια και βουνά βλέπει κανείς σε όλες τις κατευθύνσεις. Δεν υπάρχει μέρος όπου το Τάο να μην εκφράζεται. Αυτό είναι το πιο φανερό μυστικό του Σύμπαντος: Τίποτα δεν είναι ανεξήγητο. Όμως, ο ποιητής ακόμη αναζητούσε τα κλειδιά για τις αιώνια ανοιχτές Πύλες πρός τη φύση του Εαυτού. Χρησιμοποιώντας την παρομοίωση της ανθισμένης μουριάς, ο δάσκαλος έδειξε στον ποιητή τον άμεσο δρόμο για την πρωταρχική φύση, την Πηγή που ενυπάρχει σε όλα, ακόμη και μέσα στο άρωμα ενός ανθισμένου δένδρου.

Δημοφιλή Άρθρα

Ο Μάγος του Στρόβολου

Ενθεογενή

Τρεις Θέσεις Σκέψης

ΦΡΑΚΤΑΛ: Η Γεωμετρία του Χάους και οι Φιλοσοφικές της προεκτάσεις

Οι Διδασκαλίες του Δον Χουάν

Χερουβείμ