Ποιο ήταν το Αρχικό σου Πρόσωπο πριν σε Γεννήσουν οι Γονείς σου ;



Μια μέρα, ένας μοναχός ονόματι Σιανγκ Γιεν επισκέφθηκε τον δάσκαλο Ουέι Σαν και του ζήτησε να τον διδάξει.

- "Μαθαίνω ότι έχεις τέτοια ευστροφία, ώστε μπορείς να δώσεις δέκα απαντήσεις σε μια ερώτηση και  εκατό απαντήσεις σε δέκα ερωτήσεις, σωστά;" ρώτησε ο δάσκαλος τον μοναχό. "Αφού είναι έτσι, πες μου, ποιο ήταν το πρόσωπο σου πριν σε γεννήσουν οι γονείς σου;"

Ο Σιανγκ Γιεν δε μπορούσε να πει τίποτα ως απάντηση. Μόλις γύρισε στο δωμάτιο του, άρχισε να ψάχνει μέσα στα βουδιστικά κείμενα, προκειμένου να βρει την πιο κατάλληλη απάντηση αλλά δεν τα κατάφερε. Μη βρίσκοντας τίποτα αναστέναξε.

- "Αληθινά", μονολόγησε, "ένα ζωγραφισμένο κέικ δε μπορεί ποτέ να χορτάσει την πείνα". 

Μάταια επέμενε για μια εξήγηση από τον δάσκαλο Ουέι Σαν.

- "Αν σε παρακινήσω να δεις το αληθινό νόημα τώρα, θα κατηγορηθώ από σενα αργότερα", απάντησε ο δάσκαλος.

Με τα λόγια αυτά, ο Σιανγκ Γιεν απογοητεύτηκε και ως αποτέλεσμα έκαψε όλα τα βιβλία του και είπε:

- "Ορκίζομαι να μην καλλιεργήσω πλέον σκέψεις. Υπόσχομαι ποτέ να μην ξαναγίνω μοναχός!". 

Λέγοντας αυτά έφυγε και περιπλανήθηκε στα τέσσερα πέρατα του κόσμου ελεύθερα.

Μια μέρα, ύστερα από πολλά χρόνια, ο Σιανγκ Γιεν ξεχορτάριαζε τον κήπο κοντά στην καλύβα του. Βρίσκοντας ένα κομμάτι κεραμίδι στο χώμα, το πέταξε μακριά. Το κομμάτι χτύπησε πάνω σε ένα καλάμι μπαμπού, βγάζοντας έναν ήχο και ο Σιανγκ Γιεν μόλις τον άκουσε  αμέσως φωτίστηκε. 

Κοιτάζοντας πέρα μακριά στον ορίζοντα, αναφώνησε:

- "Ω, Δάσκαλε! Η καλοσύνη σου σε μένα ήταν μεγαλύτερη από την καλοσύνη των ίδιων μου των γονιών! Εκείνη τη μέρα, αν μου είχες πει το αληθινό νόημα της ερώτησης σου, πώς θα μπορούσα σήμερα να φτάσω στην πραγμάτωση;"


Σχόλιο: Το ερώτημα του δασκάλου Ουέι Σαν σήμαινε στην πραγματικότητα "Ποια ήταν η αρχική σου φύση;". Όμως, η φύση του Εαυτού δε μπορεί να εκφραστεί. Όταν οι δάσκαλοι του Τσαν χτυπούν τους μαθητές τους και τους φωνάζουν, διδάσκουν το Τσαν χωρίς προφορικές εξηγήσεις. Το καθήκον τους είναι να διεγείρουν τις αμφιβολίες των μαθητών, μέσω των οποίων μπορούν να προχωρήσουν περισσότερο, συλλογιζόμενοι ενορατικά και διαλύοντας τις ιδέες των αντιθέτων και της δυαδικότητας.

Ακούγοντας τον ήχο, ο Σιανγκ Γιεν έφτασε στην πραγμάτωση, επειδή εκείνη τη στιγμή ο Νους του είχε εξαγνιστεί, είχε απαλλαγεί από όλες τις ιδέες, τη διδασκαλία ή τις εικόνες. Ο λόγος που ο δάσκαλος Ουέι Σαν δε χρησιμοποίησε λόγια για να διδάξει τον μοναχό ήταν επειδή ήθελε να τον αφήσει να φτάσει σε μια δική του κατανόηση, προφυλαγμένη από εξωτερικές επιρροές. Ήθελε να τον ωθήσει να εγκαταλείψει όλες τις πλάνες και τις περισπάσεις και να αναζητήσει τη Φώτιση εκ των ένδον.

Δημοφιλή Άρθρα

Ο Μάγος του Στρόβολου

Ενθεογενή

Τρεις Θέσεις Σκέψης

ΦΡΑΚΤΑΛ: Η Γεωμετρία του Χάους και οι Φιλοσοφικές της προεκτάσεις

Οι Διδασκαλίες του Δον Χουάν

Χερουβείμ