Μην Αγνοείς την Αιτιότητα του Κάρμα



Κάθε φορά που ο δάσκαλος Μπάι Τζανγκ καλούσε τους μαθητές του για να τους κυρήξει τις διδασκαλίες του Βούδα, παρατηρούσε έναν γέροντα που άκουγε προσεχτικά το κύρηγμα. Μια μέρα, όταν η συνέλευση τελείωσε, ο γέροντας έμεινε μόνος με τον δάσκαλο.

- "Δεν είμαι άνθρωπος", είπε ο γέροντας στον Μπάι Τζανγκ. "Πριν από πολλά χρόνια, την εποχή του Μαχακασιάπα, κατείχα τη θέση του δασκάλου σε ένα ναό ψηλά στα βουνά. Κάποτε, ένας μαθητής με ρώτησε αν εκείνοι που έχουν εισέλθει στο Τάο, μπορούν να πέσουν ξανά πίσω στην αλυσίδα της γέννησης και του θανάτου (κάρμα) ή όχι. Εγώ ως απάντηση του είπα "Φυσικά όχι" και, έτσι, ξαναγεννιέμαι ως λυκάνθρωπος εδώ και πεντακόσια χρόνια. Τώρα σε ικετεύω να με διδάξεις, προκειμένου να με ελευθερώσεις από τη μοίρα του λυκάνθρωπου".

- "Τι θέλεις να σε διδάξω;" ρώτησε ο Μπάι Τζανγκ.

Ο γέροντας επανέλαβε το ερώτημα του μαθητή του.

- "Καλύτερα θα ήταν ίσως να του πεις: Ποτέ μην αγνοείς την αιτιότητα του κάρμα" απάντησε ο Μπάι Τζανγκ.

Μόλις το άκουσε αυτό, αμέσως ο γέροντας φωτίστηκε. Χαρούμενος υπέβαλε τα σέβη του στον δάσκαλο και του ζήτησε να θάψει το σώμα του σύμφωνα με τις βουδιστικές νεκρικές τελετές.


Σχόλιο: Εδώ βλέπουμε τη βουδιστική δοξασία του κάρμα. Το να ακολουθεί κανείς την αιτιότητα του κάρμα είναι θετικό. Το να μην την ακολουθεί είναι αρνητικό. Και τα δυο οδηγούν σε παρανοήσεις. "Μην αγνοείς το κάρμα" σημαίνει ότι πρέπει κανείς να ξεπεράσει και τα δυο, θετικό και αρνητικό, προκειμένου να δει την αληθινή φύση του Εαυτού. Εκείνοι που δεν αγνοούν την αιτιότητα του κάρμα ασφαλώς θα εισέλθουν στο Τάο, επειδή έτσι μπορούν να φτάσουν στην τέλεια γαλήνη της Αιωνιότητας.

Όπως αναφέρεται στο Σούτρα του Νου, "Το χρώμα ποτέ δε γίνεται άχρωμο ούτε το άχρωμο μετατρέπεται ποτέ σε χρώμα. Γιατί; Επειδή το χρώμα είναι άχρωμο και το άχρωμο είναι χρώμα".


Δημοφιλή Άρθρα

Ο Μάγος του Στρόβολου

Ενθεογενή

Τρεις Θέσεις Σκέψης

ΦΡΑΚΤΑΛ: Η Γεωμετρία του Χάους και οι Φιλοσοφικές της προεκτάσεις

Οι Διδασκαλίες του Δον Χουάν

Χερουβείμ