Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2010

Δεν Υπάρχουν Σύννεφα στην Ψηλότερη Κορυφή. Υπάρχει Σεληνόφως στα Κύματα του Νου...Κάποτε, ο δάσκαλος Τσου Μινγκ ρώτησε τον δάσκαλο Τσούι Γιεν:

- "Ποιο είναι το βασικό σημείο της διδασκαλίας του Βούδα;"

- "Δεν υπάρχουν σύννεφα στην ψηλότερη κορυφή. Υπάρχει σεληνόφως στα κύματα του νου", απάντησε ο Τσούι Γιεν.

- "Δες, τα μαλλιά σου έχουν ασπρίσει και έχεις χάσει όλα τα δόντια σου κι όμως, πόσο ανόητα σκέφτεσαι", επέπληξε τον δάσκαλο ο Τσου Μινγκ. "Γιατί προσπαθείς ακόμη να βάλεις μια ακτίνα στον τροχό της ζωής και του θανάτου;"

Αυτά τα λόγια τάραξαν λίγο τον Τσούι Γιεν και, τότε, ζήτησε από τον δάσκαλο να τον διδάξει.

- "Είναι η σειρά σου να μου κάνεις την ίδια ερώτηση", είπε ο Τσου Μινγκ.

- "Ποιο είναι το βασικό σημείο της διδασκαλίας του Βούδα;"  έγινε ξανά η ερώτηση.

- "Δεν υπάρχουν σύννεφα στην ψηλότερη κορυφή. Υπάρχει σεληνόφως στα κύματα του νου!!!", φώναξε ο Τσου Μινγκ...


Σχόλιο: "Δεν υπάρχουν σύννεφα..." είναι μια αλληγορία για την Αληθινή Κενότητα. Η έκφραση "υπάρχει σεληνόφως...", σημαίνει τη μαγική κατάσταση "της κατοχής χωρίς κατοχή". Ολόκληρη η φράση σημαίνει τη μαγική χρησιμότητα της Απόλυτης Κενότητας, που δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθόλου.

Λέγεται ότι "...το αληθινό χρώμα είναι άχρωμο, επειδή το αληθινό άχρωμο είναι χρώμα". Δοκιμάζοντας τους μαθητές τους, για να δουν αν έχουν φτάσει στην πραγμάτωση, οι δάσκαλοι του Τσαν (Ζεν) αποφεύγουν σκόπιμα να ορίζουν τα πράγματα ως σωστά ή λάθος, προκειμένου να διεγείρουν συνεχώς τις αμφιβολίες των μαθητών τους. Υποστηρίζουν ότι η μεγάλη αμφιβολία θα οδηγήσει σε μεγάλη επίτευξη. Ύστερα, οδηγούν τους μαθητές τους πίσω στις δικές τους ορθές απαντήσεις, επαναλαμβάνοντας τες και κάνοντας έτσι τους μαθητές να εμπιστεύονται τον εαυτό τους περισσότερο από πριν.

Εδώ βλέπουμε ένα τέτοιο παράδειγμα δοκιμασίας του Τσαν. Παρόλο που ο Τσούι Γιεν είχε δίκιο, η διέγερση που του έδωσε ο δάσκαλος του τον ώθησε προς την πραγμάτωση.